Connecting to LinkedIn...

W1siziisijiwmtqvmdkvmjyvmtivmduvntavodk3l2jhbm5lcl8xlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwimtkymhg5ntajil1d

Blog

Een huis weg van thuis

2015-11-23 09:00:00 +0000 by Anneloes Geerdink

W1siziisijiwmtuvmtevmjmvmdkvmdcvmtivotuwl2hvbwuuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilci2mdb4ndawxhuwmdnlil1d

Was je twee jaar geleden naar mij toegekomen met de vraag “ Waar zit jij over twee jaar?”. Ik en niemand uit mijn omgeving had jou verteld dat ik inmiddels een jaar in Dublin woon en het contract voor een tweede jaar al is getekend. Herken je het gevoel dat niks leuker en beter is dan Nederland (en in mijn geval niks beter was dan mijn eigen stad Amsterdam met mijn vrienden en familie). Wat  is er veranderd?

Ruim een jaar geleden kwam mijn vriend aanzetten met de mogelijkheid om te werken in Dublin. We hadden een heerlijk appartement en allebei een baan. We zaten veilig in onze eigen omgeving, dus waarom de boel omgooien? OK, wij naar Dublin gegaan voor het interview en elke stap dat ik het weekend heb gezet in Dublin bleef ik mezelf afvragen ''Kan ik hier echt wonen?“ of “Worden deze mensen dan mijn vrienden?”. Ja, ik heb het mezelf behoorlijk lastig gemaakt dat weekend. Maar daar kwam het antwoord, de baan was binnen, de keuze gemaakt, we gaan ervoor.

En dan al snel merk je dat er dus een leven is buiten je vertrouwde omgeving. In een nieuwe stad gaan wonen is eigenlijk heel erg leuk. Je gaat jezelf meer trakteren, buiten de deur ontbijten, lunchen en op avondjes uit. Zodoende leer je ook mensen kennen en ontdek je alle nieuwe hotspots. Zo heb je ook opeens meer vrije tijd in het weekend, niet meer de verplichte verjaardag waar je naartoe moet of je overvolle agenda. Je bent vrij en dan ga je de omgeving verkennen, een auto huren, een weekendje weg. Nu je er toch bent, moet je er ook van genieten heb je in je hoofd.

En je vriendenkring in Nederland? Die staat en die zijn er. In een nieuwe stad aangekomen zoeken de Nederlanders elkaar gemakkelijk op en ontvangen elkaar met open armen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje van niet meer je eigen vriendenkring om je heen hebben en iedereen is jong en dan wil je niet op de bank blijven zitten. Er wordt met de dag geleeft en zo sta je na het werk toch nog even onverwacht in de pub en bekijk je op de donderdag wat je met elkaar gaat doen in het weekend. Elk weekend heeft wel weer een nieuwe verrassing. En zo besef ik dat ik hier in Dublin al vrienden heb gemaakt voor het leven, nieuwe mensen die ik in Nederland niet had ontmoet. Daar was je namelijk met je overvolle agende en vriendenkring al druk genoeg!

Dan heb ik nog niet gesproken over de mogelijkheden in je carriere. Zodra de baan isopgezegd thuis, ga je weer eens nadenken wat je zou willen bereiken. En zo is het bij mij gebeurd dat ik vanuit de jeugdzorg in Nederland een gigantische leuke switch heb gemaakt. Nu werk ik in een internationaal bedrijf waar ik multilingual talent recruit voor banen door heel Europa.

Kortom, afgelopen jaar heb ik mijn deuren geopend voor nieuwe mogelijkheden en kan ik beamen dat er naast thuis ook plek is voor een ander huis. Ik lieg als ik zeg dat ik Nederland en Amsterdam niet mis, maar geloof mij, thuis veranderd er niks. Zodra je met vrienden en familie bent is alles precies hetzelfde zoals altijd.

 

 

comments powered by Disqus